Q CAFFE

Q Caffe – about people.  Oameni. Visuri.  Zgomot. Viteză. Constrangeri. Frici. Măști. Incercari. Esec. Zbor. Eliberare. Lumea noastra… OM?

Cu totul diferită de orice altă cafenea, Q Caffe ilustreaza prin decor o poveste actuala despre om și năzuințele sale intr-o societate ierarhizata si limitativa.

Realizat în colaborare cu 6th-Sense Interiors și cu mulți alți artiști de primă clasă, având influențe steampunk și dark-fantasy, noul design al Q Caffe ilustrează parcursul omului social privit din diferite perspective si complexitatea dimensiunii onirice, fantastice, care trece dincolo de granițele realității actuale, amplificând-o și chiar transformând-o.

Fiecare element vizual a fost gândit și lucrat in cel mai mic detaliu pentru alcătuirea acestui fabulos ansamblu al metaforei. Astfel, cele trei încăperi au devenit, treptat, trei mari capitole ale poveștii „despre oameni (about people)”, poveste care își surprinde „cititorii” prin creativitate.

Prima încăpere, este dominată de figura lui Icar – personaj mitologic care, pentru a-și redobandi libertatea, a plătit prețul suprem. Sculptat pe întreaga față a barului, acesta patronează încăperea aspirației spre libertate. Deasupra lui, zgomotul lumii cotidiene – reprezentat printr-o mulțime de maini și limbi sculptate – care declanșează jocul de echilibristică al oamenilor-marionetă: unii dansează, alții merg, alții au un conflict, dar toți acționează din nevoia de a nu cădea, de a ramane intr-un echilibru fragil.

Preocuparea omului de a decripta viața și umanitatea este regăsită și în imaginile pictate pe mesele cafenelei. Unele ilustrează pasaje din opera emblematică a lui Dante, Divina Comedia sau reconstituiri ale schițelor lui Leonardo Da Vinci, altele au la bază concepte științifice și filosofice care au marcat calatoria omului spre cunoașterea lumii si a sinelui.

Elementul de legătură dintre prima încăpere și cea de-a doua îl constituie Lanțul Uman, o sculptură murală tulburător de frumoasă care simbolizează pierderea individualității și a umanității. Siluete fără chip, par a fi absorbite de vârtejul uneori lipsit de noimă si umanitate al vieții, pierzându-se unele într-altele ca niște umbre. Tumultul lumii este pretutindeni, contrastat la fiecare pas de nevoia omului de a evada din brațele acestei tornade în care stau prinse frânturi de poveste, neliniști, cioburi din trecut, bucăți de suflet.

Ca si in povestea lui Icar,  există și aici o alternativa, o speranta care menține echilibrul fragil launtric, ilustrata prin  balonul cu aer cald din centrul încăperii. Acesta reprezinta un mijloc de transport transcedental care își poartă pasagerii spre o lume mai buna, a eliberării, in care individul poate sa fie el insusi, departe de constrangerile  sistemice si sociale.

Cea de-a treia încăpere, al treilea capitol al povestii, vorbește despre om și transformările sale. Unul dintre elementele principale ale decorului îl constituie peretele valizelor cu scenete care simbolizeaza bagajele noastre imateriale, în care am depozitat percepții, experiente și idei despre iubire, artă, munca sau consumism. Valizele expun individul dominat, incarcat – sau chiar răpus – de anumite conceptii și aspecte ale societății în care trăiește. „Bagajul” social contemporan transforma individul intr-o pradă a lumii iraționale, decăzute, care-i întinde cele mai ispititoare capcane. Această imagine e întregită de figura păpușarului „inuman” – o caracatiță metalică, steampunk, atârnată de tavan, ale cărei tentacule sunt gata să te înhațe într-o clipă, si odata cu aceasta sa-ti atinga libertatea si individualitatea.

Aceste ipostaze sunt sugerate si prin cele patru personaje simbol care însuflețesc universul Q Caffe: omul-mașină, omul fara scrupule, omul haotizat și omul care se roaga. Fiind arhetipuri ale omului contemporan, ele subliniază ideea că individul alege constient sau nu, prin ceea ce face si crede, intre a fi o marioneta a oranduirii actuale sau a fi autentic si uman. Problematica propusa este a omului prins în capcana constrangerilor sale de zi cu zi, impuse de societate, care caută să evadeze, pentru a fi el insusi si a avea un sens.

Noi ne dorim să fim parte din călătoria ta către autocunoaștere și îți punem la dispoziție un univers fantastic care te încurajează să redescoperi esența vieții. Te invităm să te încarci cu energie și cu idei noi, savurând viața și clipa alături de cei dragi, la o ceașcă fierbinte de cafea. Cine știe, poate povestea noastra este chiar povestea ta.

Imaginează-ți un loc care te inspira sa fii tu insuti, să evadezi din rutina zilnica si sa-ti lasi mintea sa călătorească libera spre o lume mai buna – un loc al tău, despre tine. Dacă, în această cautare, pașii tăi ajung la Q Caffe ai să vezi că locul acesta există cu adevarat.

Adresa : Str.Petru Maior numărul 13, Cluj-Napoca, Rezervari: 0752 104 641

Colaboratori :

Marin Florin & Elena Ilash – Sculptura, obiecte decorative, desene

Barabás István – Sculptura

Adriana Goilav – Obiecte decorative

Elderom – Confectii metalice

Foto: Gabriel Rosca, Sebastian Vacariuc, Boda daniel, Robert Fulop

Video: Chamaeleo

Text: Lorena

Share