Poor Things – o experiență vizuală excentrică și suprarealistă în materie de design interior

“Poor Things”, în traducere “Sărmane creaturi”, este, fără doar și poate, cel mai mediatizat film din cinematografia recentă, având 11 nominalizări la Premiile Oscar pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, iar lista poate continua.

Filmul prezintă viața Bellei Baxter (Emma Stone), o tânără femeie readusă la viață de către omul de știință Godwin Baxter (Willem Dafoe), printr-o manieră surprinzătoare și neconvențională. “Poor things” nu este doar un film, este o poveste despre libertate, emancipare feminină care pune în prim-plan atât stereotipurile sociale, cât și o experiență vizuală excentrică și suprarealistă.

Și pentru că noi ne rezumăm la design, estetică și concept, vizionarea filmului a fost mai mult decât povestea Bellei Baxter. Din punct de vedere vizual, acțiunea se desfășoară într-un univers distorsionat, memorabil, imposibil de definit, într-o lume și societate care nu pot fi plasate concret undeva pe axa timpului.

Arhitectura gotică a clădirilor pariziene este suprapusă unor telegondole futuriste care zboară peste Lisabona, în timp ce Alexandria pare a fi un tărâm suspendat în timp și spațiu. Regizorul filmului, Yorgos Lanthimos, a reușit să creeze perfect un film de studio din anii 1930, realizat cu tehnologiile actuale.

Casa omului de știință Godwin Baxter – un edificiu luxuriant și rafinat

Casa omului de știință Gowdin Baxter, un Frankenstein excentric și neconvențional, este locul unde “sărmanele creaturi” iau naștere. Arhitectura casei este o reinterpretare modernă a stilului victorian, caracterizată de linii elegante, detalii ornamentale bogate, mobilier antichizat și accesorii luxuriante care adaugă un aer de rafinament și eleganță. 

Povestea alternează culoarea cu alb-negru, acțiune relevantă pentru a scoate în evidență vârsta, timpurile și personajele diferite. Culorile sunt revelatoare și semnificative, care conturează pas cu pas creșterea fizică, mentală și intelectuală a Bellei.

Grădina casei este un mic eden al rafinamentului, cu alei pavate, foișoare elegante și floră extravagantă care subliniază gustul rafinat și atenția la detalii a personajului Gowdin Baxter.

Lisabona – mister, romantism și butaforie cu gondole zburătoare

În filmul “Poor Things”, orașul Lisabona ar putea fi prezentat ca un personaj în sine, cu o atmosferă captivantă, tematică și plină de contradicții, care contribuie la întregul cadru al filmului. Arhitectura orașului este construită de peisaje spectaculoase, cum ar fi colinele înverzite care înconjoară orașul și clădirile vechi, colorate, care îmbină farmecul tradițional cu influențele actuale.

Conceptul pentru realizarea orașului Lisabona a fost unul ambițios, cu un fundal pitoresc de 51,8 metri lățime și 18 metri înălțime, pictat în întregime manual. După ridicarea structurilor, străzile pietruite au fost vopsite după pattern-ul drumului de cărămidă galbenă.

Străzile înguste ale orașului se întrepătrund într-un labirint compus din fațade pictate în culori vibrante precum albastru, galben sau portocaliu, alături de piețele animate, cafenele cochete și restaurante care creează o imagine modernă și plină de viață a orașului.

Paris – Orașul feeric al goticului specific parizian

Regizorul Yorgos Lanthimos a reprezentat Parisul într-un mod distinctiv, cu un amestec fascinant de istorie, cultură și eleganță. Clădirile pariziene sunt reprezentate prin fațade elegante, ornamente bogate și balcoane misterioase, scoțând în evidență atmosfera romantică specifică filmului.

Tonurile de gri și albastru rece ale clădirilor construiesc o atmosferă melancolică care pot sugera o stare de intrigă fermecătoare. Orașul Paris din “Poor Things” este prezentat ca un oraș cuceritor, cu o frumusețe distinctivă și un aer misterios, care conturează perfect atmosfera filmului. Stilul arhitectural este unul gotic, cu detalii fanteziste, onirice, ireal de atractive.

Vaporul – simbolismul designului tematic navigând în largul oceanului

Din punct de vedere al scenariului, vaporul din Poor Things simbolizează călătoria și transformarea personajului principal, Bella, în timp ce se îndreaptă spre noi destinații și aventuri. Din punct de vedere al designului, vaporul este o navă impunătoare, cu o prezență de neclintit pe apele oceanului.

Pe vapor, vizualul este revelator, iar estetica împrumută nu doar din teatrul experimental, ci și din filme stop motion care creează o versiune pastelată și hiper-reală a secolului XIX victorian.

Detaliile tehnice și industriale adaugă o notă de autenticitate vasului, puntea pentru pasageri abundă în unghiuri largi care distorsionează scena și acutizează distanțele care adâncesc senzația de decor.

Alexandria – pastel și hiper-realism în designul tematic

Decorul tematic din Alexandria este desprins parcă dintr-un film de Cecil B.DeMille, un amestec de dramă, epopee și spectacol care dă naștere unor peisaje și decoruri epice, pline de efecte speciale. Nuanța predominantă este portocaliul, o culoare asociată în design cu neconvenționalul, extravaganță și căldură, care emană energie și bogăție.

Detaliile arhitecturale rotunjite, coloanele spiralate și scările care dau o continuitate infinită pun în scenă un design tematic dezolant, atemporal, fără început și sfârșit.

Londra – tonuri de gri, fum si fluiditate in design

Orașul Londra din “Poor Things” este gri, plin de fum și moralitate – pe cât de cert, pe atât de fluid. Este locul cu final happy-end, care face din acest film poate cea mai mare grotescărie a lui Lanthimos de până acum.

Din punct de vedere al designului, este transpus un cadru tematic, specific Londrei contemporane, cu atenție infinită la atmosfera creată, alei pietruite, detalii religioase și candelabre impunătoare.

Copyright: Searchlight Pictures

În mod cert, filmul “Poor Things”, în regia lui Yorgos Lanthimos, îmbină în materie de design grotescul cu bizarul profund, romantismul cu sensibilitățile arthouse-experimental, care scoate în evidență o asemănare pe cât de subtilă, pe atât de evidentă, între om, animal și absurditatea conformismului.

Convinge-te singur vizionând filmul! “Poor Things” este fluid, jucăuș, o excelentă experiență vizuală în materie de design.

Text: Elena Crăciun